De ce consideri ca esti potrivit pentru acest job?


In cadrul unui interviu exista un moment in care esti intrebat de ce consideri ca esti potrivit pentru acel job / post? De cele mai multe ori acest moment vine dupa ce ai vorbit deja despre experienta si abilitatile tale.

Acesta este unul dintre momentele importante ale unui interviu cu atat mai mult cu cat ai intrebat sau ai primit indeajuns de multe detalii despre companie, pozitie, responsabilitati. Este un moment in care poti din nou sa-ti pui in valoare abilitatile si competentele, sa te pozitionezi in cadrul companiei, sa demonstrezi ca poti fi un “pion” important in companie, iar compania poate fi un pas important in cariera ta.
Astfel, asa cum spuneam, daca nu ai facut-o indeajuns in cursul interviului sau daca vrei sa-ti subliniezi anumite abilitati, acum este cel mai bun moment sa o faci. Important este, insa, sa fi inteles foarte bine ce se cere de la candidatul potrivit pentru pozitia respectiva si care-i vor fi responsabilitatile. Si pentru aceasta, inainte de a te prezenta la interviu, trebuie sa citesti cu mare atentie anuntul in care se prezinta pozitia si sa fii foarte atent atunci cand ti se dau sau ceri mai multe detalii.

De exemplu, daca este o pozitie in care se cere o relationare eficienta cu clientii, este momentul in care poti demonstra ca esti persoana cea mai potrivita pentru ca: te informezi inainte de a lua contactul direct cu clientul, incerci sa intelegi cat mai corect domeniul, piata, compania in sine (cea a clientului), stii cat este de important sa vii in intampinarea clientului si cum sa stabilesti o intalnire, cum sa te pregatesti pentru intalnire, etc. Chiar poti sustine cu un exemplu real din experienta ta anterioara.

Daca este vorba despre o pozitie noua, despre anumite abilitati pe care nu le-ai aplicat in experienta da pana in prezent, atunci revin iarasi la importanta descrierii pozitiei si responsabilitatilor: citeste cu atentie in anunt care sunt cerintele si incearca sa-ti explici, sa te informezi ce inseamna fiecare competenta mentionata.

Apoi, gandeste-te daca pana acum te-ai intalnit cu situatii in care sa te folosesti de competenta respective. Iar daca nu s-a intamplat, gandeste-te cum s-ar corela acea competenta cu responsabilitatile postului (aceasta deoarece orice competenta mentionata la “cerinte” are un rol bine argumentat in indeplinirea sarcinilor / responsabilitatilor respectivei pozitii). In acest mod vei fi pregatit sa raspunzi in mod adecvat la intrebarea “De ce te consideri potrivit pentru aceasta pozitie?” si nu vei da raspunsuri generale cum ar fi: sunt serios, punctual, constiincios, responsabil…etc.

Exista si situatiii in care urmatoarea intrebare poate fi “Cat timp te vezi in aceasta pozitie?” sau “Care crezi ca va fi evolutia ta din aceasta pozitie?”. Este iarasi o intrebare importanta: angajatorul vrea sa afle cat timp consideri ca vei fi motivat de aceasta pozitie, dar si in cat timp simti nevoia sa avansezi. Unii angajatori urmaresc prin aceasta intrebare si sa vada cam cat timp te vezi, de fapt, in companie, insa aceastea sunt cazuri limitate, in sensul ca angajatorii respective stiu cu siguranta ca din acea pozitie nu este posibil sa avansezi (firme mici).

Asa cum spuneam, este o intrebare importanta, iar raspunsul trebuie sa fie bine gandit si argumentat. Si nu foarte departe de realitate, chiar daca vrei sa impresionezi.

Evident, toti ne dorim sa avnsam cat mai repede, dar nu putem spune acest lucru intr-un interviu. Si nici un raspuns de genul “cam 2-3 ani” nu este de dorit.

Demonstreaza ca iti doresti pozitia respectiva, ca o consideri un pas in cariera ta, ca atat tu cat si compania veti avea ceva de castigat din aceasta experienta si ca iti doresti sa te dezvolti, sa inveti, sa cresti. Iar atunci cand lucrurile acestea se vor intampla, spune ca esti convins ca si compania va dori sa beneficieze de noile tale abilitati si competente (care vor fi superioare pozitiei in care esti).

Demonstreaza ca te gandesti la un plan de cariera, ca vrei sa te dezvolti, dar nu faci un scop unic din asta.

Fii ponderat si rational in afirmatii, mai ales ca in prezent piata este sensibila la acest subiect: avansarea rapida. Si spun acest lucru deoarece am intalnit diversi manageri de departamente – nu recruteri sau oameni de HR! – care afirma ca vad permanent candidati slab pregatiti, dar cu asteptari foarte indraznete si planuri de cariera rapide.

Dar fii in acelasi timp ferm.

Arata ca stii ca poti mai mult, ca vrei sa faci cat mai multe, ca vrei sa inveti si sa te implici, ca vrei sa te dezvolti, crescand, de fapt, o data cu compania.

Sursa: psychologies.ro