Sporeste-ti productivitatea in mod creativ


In loc de rezolutii pentru noul an, bun venit 2012, eu votez ca de data aceasta chiar sa faci ceva, sa aduci o schimbare in rutina zilelor de iarna. Pentru ca cel mai productivi suntem atunci cand ne este sporita creativitatea, propun sa trecem in revista cateva idei pe care oamenii constiinciosi le pun in aplicare ca sa duca la bun sfarsit sarcinile zilei.

Mai mult ca sigur nu vei recunoaste, insa adori lucrurile care iti distrag atentia, fie acasa, fie la munca. Facebook, Twitter, LinkedIn, site-uri cu stiri si barfe, conversatia de alaturi, zgomotul televizorului din apartamentul de langa, toate transmit creierului si intregului corp o "injectie cu dopamina".

Vrei sa devi mai productiv si mai atent? Nu exista secrete, insa primul lucru pe care il poti face, este sa indepartezi degetul de butonul "refresh". Stiu ca stii despre ce vorbesc. Apoi incearca sa faci un singur lucru deodata. Degeaba se spune ca oamenii productivi sunt buni la "multitasking", daca doua din trei sarcini inseamna activitati ce distrag atentia.

Nimic nu este usor, insa nimic nu este imposibil daca stii sa iti valorifici timpul.

Sapte sfaturi pentru a spori productivitatea in mod creativ

Incepe invers, de la teluri la planul de aplicare si aplicarea in sine - Sa scrii pe lista cu ce trebuie sa faci, "lanseaza site-ul companiei", este calea sigura catre esec. Incearca sa imparti acest tel pe principiul "step by step" si taie fiecare pas odata ce a fost pus in aplicare. Bafta!
Inceteaza sa faci mai multe lucruri in acelasi timp - Nu serios, inceteaza, cu cine crezi ca vorbesc aici? Sa schimbi intre a citi, a scrie si a vedea un film nu este pentru toata lumea. Daca schimbi activitatile de mai multe ori pe zi o sa fii agitat si obosit in acelasi timp. Unele studii arata chiar ca atunci cand atentia iti este distribuita inutil, IQ-ul tau poate scadea (mai mult la barbati decat la femei, m-am gandit ca poate vrei sa stii).
Elimina lucrurile care iti distrag atentia cu cea mai mare strictete - Incuie-ti usa, pune un mesaj sa nu fii deranjat, inchide-ti telefonul, nu trimite mesaje sau email-uri atunci cand, de exemplu, scrii ceva. In plus, daca vrei sa incerci ceva cu adevarat strict, cand trebuie sa creezi, cel mai bine iti dezactivezi conexiunea la internet daca nu ai nevoie de ea. Distribuie-ti toata atentia unui singur lucru si vei avea de castigat la capitolul productivitate.
Citeste email-urile la ore fixe - Multe persoane isi lasa o fereastra deschisa cu contul de email si din cand in cand, atunci cand nu vede nimic nou, chiar se ataseaza de butonul "refresh". Nu este bine si nici sanatos pentru psihic. Alege-ti doua-trei ore pe zi cand sa faci acest lucru (dimineata, dupa pranz si seara) si dedica-te complet.

Foloseste-te de telefon - Email-ul nu este facut pentru conversatii sau nu era la inceputuri. Nu da "reply" de mai mult de trei ori cand ai posibilitatea sa suni si sa rezolvi totul intr-un minut.
Stabileste-ti singur programul zilnic - Nu lasa pe altcineva sa iti programeze ziua, de exemplu: cand te trezesti, nu te duce prima data sa iti verifici email-urile pentru ca mai mult ca sigur o sa incepi sa te panichezi ca nu iti ajunge ziua pentru cate sarcini trebuie sa executi. Trezeste-te linistit, bea apa sa te hidratezi, mananca un mic dejun consistent si dupa stabileste-ti telurile zilei. Spor!
Lucreaza cu scurte pauze dupa fiecare 90 de minute - Creierul tau consuma multa glucoza, iar dupa activitati intense ai nevoie de pauza, mai ales ca aceasta se consuma intre 60 si 90 de minute. Corpul singur iti spune ca ai nevoie sa te "reincarci" productiv: ridica-ti trupul mladios de pe scaun, plimba-te, rontaie ceva sau bea ceva dulce.

Sursa: inc.com