Cele mai mari 10 gafe la un interviu


Poate parea simplist, dar nu uita esentialul cand mergi la un interviu pentru o slujba: angajatorul nu te cunoaste. "Veniti increzatori in propriile dumneavoastra sanse", afirma Ioana Manaila, presedintele Asociatiei Nationale a Specialistilor in Resurse Umane din Romania (ANSRUR).
De la tinuta pana la cunostintele despre compania respectiva si la modul in care te exprimi, facand sau nu mici gesturi la care nici nu te gandesti, toate acestea iti pot spulbera sansele de a obtine slujba la care visezi.

Prima greseala la un interviu:
"Imi pare rau. Am intarziat?"


"Daca la prima intalnire nu ati lasat o impresie buna, va fi greu s-o reparati. Poate ca nici n-o sa mai primiti o a doua sansa", sustine Irina Barbalata, coordonatorul Centrului de consiliere pentru femei din cadrul Fundatiei ProWomen, din Iasi. Peste 400 de somere au fost angajate dupa ce au urmat cursurile desfasurate in acest centru. "Multe candidate au ajuns la interviu dupa ora la care au fost programate", spune Irina Barbalata.
De ce este o bila neagra: Intarzierea indica absenta calitatilor organizatorice si incapacitatea asumarii unui angajament. "In general, interviurile se programeaza la ore rezonabile, asa ca nu puteti sustine ca n-ati avut timp", adauga Barbalata.

A doua greseala la un interviu:
Aroganta


Din site-urile sau cartile despre interviuri, candidatii au aflat ca este foarte important sa aiba o atitudine degajata in timpul intalnirii cu angajatorul, chiar daca sunt timizi sau nesiguri pe ei. Dar aceasta dorinta ii face pe unii sa exagereze si sa devina chiar aroganti la interviu, gandind ca asta impresioneaza. "Au existat candidati foarte bine pregatiti si pe care ii cunosteam ca fiind manierati, dar care atunci cand au ajuns la interviu au fost sfidatori prin atitudine, stand cu picioarele incrucisate, cu mainile in buzunare si avand un ton arogant", spune Alin Popescu, manager la HILL International, o firma din Bucuresti, specializata in recrutare de personal.
De ce este o bila neagra: Angajatorul va lua aceasta atitudine drept impolitete. Daca nici nu ai fost angajat si esti atat de arogant, ce se va intampla dupa ce vei primi postul? "In plus, trebuie sa va intrebati cine isi va dori sa aiba in echipa un coleg arogant", spune Popescu.

A treia greseala la un interviu:
Ai venit in slapi?


Aspectul fizic conteaza mult la un interviu. Delia Lungu, director adjunct la compania de consultanta in domeniul resurselor umane ISG Romania, din Bucuresti, spune ca la capitolul tinuta se fac multe greseli. "Am avut un candidat care a venit la interviu in slapi, socandu-ne, iar o domnisoara care dorea postul de asistent manager s-a prezentat in sandale."
De ce este o bila neagra: "Daca nu veti acorda importanta tinutei, angajatorul poate crede ca veti trata cu dezinteres si sarcinile de serviciu", spune Lungu. Gafa este cu atat mai mare cu cat postul pe care doresti sa-l obtii presupune contactul zilnic cu clientii. "Ganditi-va ca mergeti la o clinica stomatologica si veti fi intampinati de o asistenta cu dantura stricata! Sau ca secretara managerului va primi un client important in papuci!", adauga Lungu.

A patra greseala la un interviu:
"Am dublat numarul clientilor"


Intervievatorii solicita, de obicei, sa exemplifici o realizare profesionala recenta. Multi exagereaza contributia la fostul angajator. "Am avut un candidat care a spus ca a dublat numarul clientilor, dar cand a fost intrebat cum a facut asta nu a stiut sa dea detalii", a declarat Stanca Constantinescu, directorul Centrului de informare si consiliere pe dreptul muncii, din Cluj.
De ce este o bila neagra: Suna prea bine ca sa fie adevarat, vor spune angajatorii, mai ales atunci cand nu poti sa dezvalui secretul acestui succes. "Chiar daca ar fi adevarat, tot nu e bine sa fiti atat de lipsit de modestie si sa uitati aportul colegilor cu care ati lucrat", spune Constantinescu.

A cincea greseala la un interviu:
Salariul - un camp minat


"Peste 80% din cei care vor sa-si schimbe slujba o fac pentru ca vor un salariu mai mare", spune Dumitru Pelican, directorul Agentiei de Munca Bucuresti. Problema apare atunci cand candidatii trebuie sa spuna ce pot face pentru banii pe care ii cer.
Florea Costache, patronul firmei CBB Guard, spune ca a avut un candidat pentru postul de director zonal. "Cand a intrat in birou, a dat mana cu mine si imediat mi-a spus ca nu vine la munca pe un salariu mai mic de 30 de milioane de lei. Cand l-am intrebat de ce vrea un salariu asa de mare,
mi-a zis ca are doua facultati."
De ce este o bila neagra: Candidatul s-a aratat cel putin nepoliticos, abordand problema salariului fara sa dea dovada de tact. "Vroiam sa aflu mai intai ce experienta are si ce stie sa faca efectiv. S-a dovedit ca problema banilor era capitala pentru el si ca nici nu era atat de bine pregatit cum sustinea. Am renuntat la el", povesteste Florea Costache.

A sasea greseala la un interviu:
Sa-ti barfesti fostii sefi


Liviu Faur, director de dezvoltare la firma de consultanta Trenkwalder, cu sediul in Sibiu, furnizor de servicii de personal, a intrebat o candidata de ce si-a parasit ultima slujba, iar aceasta a spus ca a fost hartuita de seful ei. "Candidatii isi blameaza cu usurinta sefii", spune el.
De ce este o bila neagra: Sa-ti critici fostul sef este rareori pe placul unui potential angajator. "Aceasta fata mi-a dat impresia ca va face acelasi lucru si cu viitorul sef pe care il va avea", spune Faur.
Sa-ti barfesti seful indica si o atitudine negativista. Nu in ultimul rand, exista posibilitatea ca intervievatorul sa cunoasca persoana pe care o improsti cu noroi.

A saptea greseala la un interviu:
Minciuni in CV


Din dorinta de a parea mai importanti, candidatii mai strecoara cate o miniciuna in CV. Ana-Maria Ipate, specialist in resurse umane la Eurojob Agency din Tulcea, care recruteaza muncitori pentru strainatate, spune ca a intalnit o multime de persoane care si-au facut un CV exagerat. "Cel mai mult se minte cand e vorba de aprecierea nivelului de cunoastere a limbilor straine", spune Ipate. Unii au ghinionul sa fie testati chiar de un licentiat in limbi straine. Si experienta in munca este supra-apreciata: o slujba de o luna devine un punct important in CV.
Specialistii in resurse umane spun ca unii angajatori cer ca muncitorii sa aiba o anumita inaltime si greutate. "A intrat in biroul meu un barbat care scrisese in CV ca are inaltimea de 1,75 metri, iar el abia daca masura 1,65 metri", spune Ipate.
De ce este o bila neagra: "Unele firme cer referinte pentru a verifica CV-ul. Daca se descopera ceva fals, nu veti mai fi contactat", spune Ioana Manaila.

A opta greseala la un interviu:
Discursul artificial


Candidatul trebuie sa stie sa-si pozitioneze discursul in raport cu cerintele postului si sa raspunda la obiect. "Am avut candidati care au venit cu discursuri fabricate, sperand ca vor impresiona", spune Alin Popescu, manager la HILL International.
De ce este o bila neagra: "Faptul ca prezentarea dumneavoastra este fara relevanta demonstreaza ca nu ati inteles ce vi se cere. Acest lucru mai arata si neputinta de a comunica cu interlocutorul", spune Popescu.

A noua greseala la un interviu:
"Nu am puncte slabe"


Atunci cand Monica Toni, specialist in resurse umane la firma Mediplus, care asigura distributia de produse farmaceutice in Romania, a adresat unui candidat la postul de agent de vanzari intrebarea clasica: "Ce trasaturi ati avea de imbunatatit la dumneavoastra insiva?", el a raspuns: "Nu am puncte slabe". Specialistii spun ca, in general, oamenii cu experienta indelungata intr-o profesie sustin ca le stiu pe toate.
De ce este o bila neagra: "Acest lucru a demonstrat ca nu s-a putut autoanaliza", declara Toni. "Daca nu a reusit sa-si vada propriile defecte, atunci nu cred ca ar avea puterea sa progreseze."
Stanca Constantinescu adauga: "Vechimea in munca nu are nicio legatura cu profesionalismul".

A zecea greseala la un interviu:
Disperarea

Liviu Faur isi aminteste ca un aplicant neinspirat s-a rugat de stafful companiei sa fie angajat. Altul a dat nenumarate telefoane ca sa afle daca a fost ales, desi i s-a spus ca va fi sunat.
De ce este o bila neagra: Daca iti doresti cu disperare slujba respectiva, angajatorul poate ajunge la concluzia ca nu esti un candidat potrivit si ca ai accepta orice pozitie.

Sursa: Reader's Digest