TINUTA PROFESIONALA - SACRIFICIU SAU ATUU?

Importanta si nevoia adoptarii unei tinute conforme cu mediul si pozitia pe care un profesionist o ocupa este tot mai discutata si controversata in zilele noastre. De ce acum mai mult decat altadata? Poate pentru ca traim in era vitezei si sunt foarte putini aceeia care isi mai iau din timpul lor sa le explice celor mai tineri ca aparentele conteaza si pentru ca daca vrei sa te faci ascultat si crezut, ceea ce spui trebuie sa fie sustinut intocmai de ceea ce se vede. Altfel spus, aspectul trebuie sa reflecte coerenta si corectitudinea mesajului profesional transmis.

O companie care se respecta isi respecta clientii, dar si angajatii in egala masura. Astfel, asa cum asteapta ca fiecare client care-i trece pragul sa-i transmita sentimentul de incredere, sa fie credibil, asa si clientii se asteapta ca reprezentantul companiei cu care urmeaza sa se intalneasca sa se ridice la nivel asteptarilor pe care compania l-a setat prin reputatia pe care o are si prin campaniile de comunicare pe care le desfasoara. Cu cat mai mare si mai reputabila este compania, cu atat mai mari sunt asteptarile pe care clientii sau potentialii parteneri de afaceri le au in ceea ce-i priveste pe reprezentantii companiei respective. Iar acest fenomen este valabil indiferent de domeniul de activitate, pozitie ocupata sau dimensiune a business-ului.
Exceptiile nu sunt nici exemple de dat si nici de urmat! Nu va lasati pacaliti de faptul ca exista cativa oameni de afaceri, femei sau barbati, care au ajuns in topul piramidei si care-si permit o imagine mai relaxata. In primul rand, ceea ce vedem noi este imaginea pe care o transmit public, catre cei care cumpara produsul sau serviciul si cu care trebuie sa conecteze, fata de care trebuie sa para apropiati. Cum se prezinta ei in intalnirile de afaceri, noi nu-i vedem, dar stim ca o fac cu succes. Pe de alta parte, pozitia pe care o detin in masinaria economica internationala le permite sa aiba o imagine mai relaxata. Dar pana sa ajunga la nivelul la care sunt astazi, imaginea lor a fost cu totul alta si foarte putin facuta public. Mai exista si elementul de excentricitate pe care aceste exceptii si-l permit, ba chiar unora le este si le-a fost necesar pentru a atrage atentia si pe care l-au exploatat la maximum, cu mare succes. Sunt oameni de afaceri desavarsiti, dar nu sunt neaparat si exemple de urmat in ceea ce priveste imaginea profesionala pe care o prezinta.
Cu totii ne dorim sa ascendem cat mai sus in cariera, dar pana acolo drumul este anevoios si presupune „sacrificii”. Tinuta profesionala este unul dintre aceste sacrificii, pentru unii dintre noi, dar este un sacrificiu care merita facut!