Un loc de muncă la 100 de şomeri români


În România, potrivit statisticilor oficiale, aproape 100 de şomeri se luptă pentru un serviciu. Oferta se adresează în special celor cu studii medii sau necalificaţi.
Astfel, în prezent sunt disponibile puţin peste 7.000 de locuri de muncă pentru aproape 630.000 de şomeri. Oferta nu este foarte atractivă. Ea cuprinde în măsură de peste 90% joburi pentru muncitori. Mai precis 6.725 de locuri de muncă sunt pentru confecţioneri textile, muncitori necalificaţi, vânzători, şoferi sau agenţi de pază. Pentru cei cu studii superioare oferta este foarte mică, doar 545 locuri de muncă, cele mai multe de ingineri şi subingineri.

Ultimul studiu realizat de un site de recrutare arată că românii nu sunt prea optimişti când vine vorba de locul lor de muncă. Peste 40% dintre angajaţi se aşteaptă să fie concediaţi anul acesta, iar o treime spun că ar putea avea parte de o tăierea a salariului. Cele mai multe persoane care se tem de concedieri, peste 60%, sunt bărbaţi cu vârste între 46 şi 55 de ani, scrie Realitatea.net.

Şi angajatorii, în proporţie de peste 25% preconizeaza noi disponibilizari, iar 23% cred că vor micşora salariile. În plus şi statul are în plan noi ajustări în sistemul bugetar.

Sursa: adevarul.ro