Ce trebuie sa stii despre programul 10.000 de euro pentru tineri


Tinerii care isi fac firma pot lua pana la 10.000 euro nerambursabili, in continuare sunt 10 raspunsuri utile la intrebarile celor interesati.

1.Cine selecteaza proiectele?

Cine va selecta proiectele care vor beneficia de finantare? Din cine este formata comisia de alegere a proiectelor si pe ce criterii sunt alesi cei care fac parte din comisia respectiva?

Selectia proiectelor se va face online, de catre o aplicatie software speciala, in conditii de maxima transparenta, spune Andreea Paul (Vass).
"Prin intermediul acestui soft am urmarit ca beneficiarii sa nu intre in contact cu functionarii publici. Tanarul intra pe siteul www.aippimm.ro, completeaza cele 7 sectiuni ale planului de afaceri, iar la fiecare sectiune aplicatia ii va genera automat un punctaj. Aplicantul poate completa informatiile solicitate si etapizat, revenind in punctul in care a parasit aplicatia", potrivit Andreei Paul.

2. Care sunt criteriile in functie de care sunt alese proiectele?

Sunt sase criterii enumerate in anexa Hotararii de Guvern privind normele metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri.

"Criteriile vizeaza domeniul de activitate al firmei, numarul de locuri de munca create, ponderea investitiilor, mediul rural sau urban unde se creeaza intreprinderea, potentialul creativ sau inovativ al planului de afaceri si schema de finantare solicitata, respectiv cofinantarea proiectului cu un credit bancar sau autofinantare", explica consilierul primului-ministru.

Punctajul maxim care se poate obtine este de 100 puncte, iar punctajul minim pentru accesarea programului este de 60 puncte. La punctaje egale va prevala numarul de inregistrare online. Lista cu aplicanti se actualizeaza online pe site si este publica.

3.Cand se da startul programului?

Programul intra in vigoare in 5 zile lucratoare de la publicarea Ordonantei de Urgenta si a Hotararii de Guvern in Monitorul Oficial al Romaniei.

Tinerii care indeplinesc conditiile vor beneficia prin Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM) de alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro sau echivalentul in lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care se face dovada surselor de cofinantare, conform proiectului de ordonanta de urgenta pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri.

4.Unde trebuie sa se duca tinerii care vor sa participe la program? Exista o sectiune speciala dedicata acestui proiect pe siteul AIPPIMM?

Tinerii vor intra in contact cu functionarii publici o singura data, la semnarea contractelor de finantare, sustine Andreea Paul (Vass). De asemenea, pe site-ul www.aippimm.ro este o sectiune in care se gasesc actele normative, dar si ghidul cu pasii pe care trebuie sa-i urmeze tinerii debutanti in afaceri.

5.Unde gasesc informatiile de care au nevoie, inclusiv proiectul de lege, cei interesati de acest program?

Tinerii se pot adresa pentru informare, instruire si asistenta AIPPIMM si celor 8 oficii teritoriale ale agentiei, din Brasov, Constanta, Iasi, Cluj, Ploiesti, Targu Mures, Craiova si Timisoara. Informatii suplimentare se gasesc si pe siteul AIPPIMM.

Tinerii antreprenori vor mai beneficia de scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si, respectiv, de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale si vor primi consiliere si sprijin de la oficiile teritoriale ale AIPPIMM.

De asemenea, acestia vor primi garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro.

6.Ce proiecte (din ce domenii) au sanse mai mari sa fie alese?

Proiectele vor fi selectate in conformitate cu criteriile stabilite in anexa HG-ului si in functie de punctajul obtinut la fiecare din cele 6 criterii.

De pilda, domeniul de activitate al "S.R.L. - D." determina nivelul punctajului obtinut, astfel:

- Productie - 20 puncte;
- Servicii - 15 puncte;
- Comert si alte activitati - 10 puncte.

Daca planul de afaceri conduce la crearea a cel putin doua noi locuri de munca permanente in cadrul microintreprinderii "S.R.L. - D.", atunci punctajul obtinut este de 10 puncte. Daca acest numar creste la 3 locuri de munca, punctajul este de 15 puncte, iar la cel putin 4 locuri de munca nou create, punctajul obtinut este de 20 de puncte.

Daca ponderea investitiilor in cheltuielile aferente planului de afaceri depaseste 80%, atunci se obtine punctajul maxim corespunzator acestui criteriu, de 20 de puncte. Daca ponderea investitiilor este intre 60% si 80%, aplicantul obtine 15 puncte, iar pentru investitii intre 40% si 60% punctajul obtinut este de 10%.

O firma nou creata de tineri in mediul rural este favorizata cu 10 puncte, fata de o firma nou creata in mediul urban, pentru care se acorda 5 puncte.

Daca implementarea Planului de afaceri conduce la cresterea gradului de utilizare a tehnologiilor noi, moderne si/sau a solutiilor informatice in procesul de productie/prestare servicii, avand un potential inovativ si/sau creativ semnificativ, punctajul obtinut este de 10 puncte. Daca potentialul inovativ sau creativ este nesemnificativ, punctajul obtinut este de 5 puncte.

Optiunea aplicantului pentru schema de finantare atrage 20 de puncte daca proiectul se cofinanteaza cu un credit bancar si 10 puncte daca nu trece prin procesul de analiza a bancabilitatii proiectului, autofinantandu-se.

7.De ce nu beneficiaza de acest program si cei cu varsta peste 35 de ani?

Motivul care a stat la baza acestei decizii este faptul ca programul se adreseaza grupului tinta tineri debutanti, o categorie sociala dinamica, activa, cu idei indraznete de afaceri, dar fara resurse financiare, afirma consilierul lui Emil Boc.

Pentru celelate categorii de potentiali intreprinzatori exista surse complementare de finantare publica, cum este cazul programului START sau al schemelor de ajutor de stat destinate IMM-urilor, in cadrul carora se acorda fonduri nerambursabile de pana la 200.000 euro.

"Mai mult de atat, in Romania, unul din patru tineri nu isi gaseste un loc de munca. Cei care isi gasesc un loc de munca sunt slab remunerati si nu pot acumula rapid capitalul necesar pentru deschiderea unei afaceri. Pe de alta parte, un studiu despre antreprenoriat, realizat anul trecut in randul tinerilor din principalele centre universitare din tara, a aratat ca peste 70% dintre ei s-au gandit sa demareze propria afacere. Cu toate acestea, intentiile lor se concretizeaza numai in aproximativ 17% dintre cazuri, pentru ca accesul la finantare este inca destul de limitat. Comparativ cu situatia din Uniunea Europeana, un tanar din 4 detine o afacere", explica Andreea Paul.

8.Ce trebuie sa contina planul de afaceri al tinerilor care participa la proiect?

Planul de afaceri al tinerilor care participa la acest proiect contine 7 sectiuni:

1. Informatii generale privind microintreprinderea "S.R.L.- D."

2. Descrierea microintreprinderii "S.R.L. - D." si domeniul de activitate in care se realizeaza investitia.

3. Numarul de locuri de munca permanente in cadrul microintreprinderii "S.R.L. - D."

4. Ponderea investitiilor in cheltuielile aferente planului de afaceri.

5. Localizarea activitatii microintreprinderii "S.R.L. - D."

6. Utilizarea noilor tehnologii si promovarea societatii informationale.

7. Proiectii financiare.

9.Ce informatii aveti despre cardul destinat intreprinderilor mici si mijlocii?

Programul de sprijinire a tinerilor intreprinzatori a fost propus anul trecut de UDMR printr-un pachet de masuri de relansare economica, alaturi de imbunatatirea conditiilor de finantare a intreprinderilor mici si mijlocii prin crearea unui sistem de card de credit.

"Premierul a solicitat chiar in sedinta de Guvern din data de 2 februarie 2011 urgentarea procedurilor pentru operationalizarea acestui card", conform lui Paul Vass.

10.Ce altceva mai trebuie sa stie cei care vor sa beneficieze de acest program si nu a fost mentionat?

Aplicantii trebuie sa stie ca in cazul in care cesioneaza partile sociale catre o alta persoana, facilitatile nu se pierd, daca aceasta persoana indeplineste conditiile pentru a avea statutul de intreprinzator debutant pe perioada celor trei ani cat are statutul de SRL-D. Acelasi lucru se aplica si in cazul reorganizarii intreprinderii. In caz contrar, facilitatile se pierd si se recupereaza.

In octombrie 2010, programul a fost lansat public cu intentia de a fi aplicat inclusiv in acel an. Premierul Emil Boc a anuntat la acel moment ca garantiile de stat pentru tinerii intreprinzatori vor fi acordate in limita a 100 milioane euro, dintre care 20 milioane euro in 2010, iar ajutorul financiar de maxim 10.000 euro va fi alocat pentru un numar estimat de 200 firme in 2010 si minim 1.000 firme in 2011.

In urma cu doua saptamani, premierul a anuntat ca bugetul alocat acestui program va fi de 10 milioane euro calculat pentru intregul an, iar tinerii vor fi sprijiniti astfel sa deschida cel putin o mie de firme.

El a aratat ca pentru sprijinirea tinerilor care doresc sa infiinteze prima firma a fost deja rezervat un buget de 5 milioane euro, care va fi suplimentat cu inca 5 milioane euro in partea a doua a acestui an.

Sursa: wall-street.ro