Cum să îţi creşti eficienţa în căutarea unui loc de muncă


Ai trimis sute de CV-uri anul trecut, dar te-au chemat la interviul de angajare doar două-trei firme? Nu eşti singurul care a trecut prin această frustrare într-o perioadă cu mii de candidaţi pe fiecare loc de muncă vacant.
Ca să ai mai multe şanse în 2011 trebuie să eviţi câteva greşeli standard pe care le fac aproape toţi cei care caută un loc de muncă în această perioadă.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este să ieşi în evidenţă, să te faci vizibil, spun specialiştii în resurse umane, altfel CV-ul tău se va pierde între miile de aplicaţii.

1. Nu te baza exclusiv pe site-urile de recrutare. Şansele de a-ţi găsi un job doar aplicând la anunţurile de angajare de pe site-uri sunt foarte mici, deoarece toată lumea se bate pe ele. "Aplicaţiile directe pe site-ul angajatorului, o vizită la sediul acestuia, networking profesional şi personal, transmiterea de mail-uri pe adresa specialistului HR care face recrutarea, telefoane la sediu pentru a solicita informaţii şi a-ţi exprima dorinţa de a aplica - toate acestea îţi cresc şansele de a-ţi găsi un job", spune Cristina Săvuică, managing partner al Lugera & Makler România.

2. Foloseşte la maxim reţelele de socializare. Dacă îţi extinzi reţeaua de cunoştinţe, ai şanse mai mari să afli de joburi care nu sunt încă publicate. Practic, din totalul posturilor vacante, doar 20-30% sunt publicate pe internet, restul fiind ocupate prin networking. Comunicarea prin Facebook, LinkedIn etc îţi permite să le transmiţi prietenilor online mesajul „dacă apare un post vacant în firma la care lucrezi, dă-mi te rog un semn".

3. Contactează direct firmele la care vrei să lucrezi. Chiar dacă nu au posturi vacante în prezent, trebuie să te poziţionezi în vizorul departamentului de resurse umane ca fiind foarte interesat de un post în acea firmă. Vei fi introdus în baza lor de date şi nu ştii când vor avea nevoie de experienţa ta. Este indicat să dai un telefon de control din când în când şi să întrebi dacă nu a apărut ceva nou.

4. Refă legăturile cu foştii colegi. Este foarte important să păstrezi toate relaţiile profesionale pe care le-ai avut de-a lungul timpului. Foştii colegi îţi pot da informaţii importante despre oportunităţile de carieră care apar într-o firmă la care ai lucrat în trecut sau la alte companii unde aceştia sunt angajaţi în prezent.

5. Foloseşte târgurile de joburi pentru networking. Târgurile de joburi sunt un loc foarte bun mai ales pentru a intra în contact cu persoane din echipele de HR ale firmelor participante. S-ar putea să nu găseşti nimic interesant în oferta prezentă a companiilor prezente la târg, sau avalanşa de CV-uri să fie prea mare, dar poţi păstra legătura cu recrutorii şi să afli din timp joburile care apar pe viitor.

6. Dacă nu ai experienţă de lucru, poţi începe ca voluntar. "În cazul tinerilor absolvenţi care sunt în căutarea unui loc de muncă şi nu reuşesc să se angajeze din cauza situaţiei economice, există o variantă carenu prea este acceptată la noi - aceea de a intra într-o organizaţie ca voluntar", spune Daniela Necefor, managing partner al Total Business Solutions. În cazul în care îţi faci face treaba foarte bine, vei putea fi remarcat şi păstrat în firmă. Oricum vei deprinde experienţă practică şi îţi vei face relaţii care te vor ajuta pe viitor.

7. Rescrie-ţi CV-ul şi verifică profilul online. Este bine să-ţi revezi din când în când CV-ul, să actualizezi anumite rubrici şi să dai o formă mai comercială informaţiilor care te pun în valoare. De asemenea, ar trebui să revezi conturile de Facebook, LinkedIn etc şi să faci ordine în ele, astfel încât să nu conţină lucruri care i-ar putea pune pe gânduri pe angajatori.

8. Nu aplica pentru mai multe posturi la aceeaşi firmă. Dacă faci asta, îi transmiţi angajatorului mesajul că nu ştii exact ce vrei şi nici ce poţi să faci. Este un indiciu de superficialitate şi de evaluare greşită a propriilor abilităţi şi competenţe.

Odată ajuns la interviul de recrutare, lucrurile devin mult mai simple. Ai parcurs mai mult de 50% din drumul spre obţinerea acelui job.

9. Informează-te în detaliu despre firma care te-a chemat la interviu. Un aspect care îi impresionează pe recrutori este acela de a ştii cât mai multe lucruri despre firma la care ai aplicat. Este o regulă de bun simţ, dar foarte puţini candidaţi se documentează suficient de bine înainte de interviul de angajare.

10. Pune întrebări la interviul de angajare. Dacă mergi la interviul de angajare pregătit doar să dai răspunsuri, s-ar putea ca angajatorul să creadă că eşti foarte moale şi fără iniţiativă. În plus, există riscul să dai din lac în puţ dacă te angajezi într-o firmă care nu-ţi satisface aşteptările. "De obicei ne e teamă să punem întrebări angajatorului ca să nu-l deranjăm. Este o atitudine total greşită. Trebuie să pui întrebări ca să fii în cunoştinţă de cauză cu privire la viitorul loc de muncă", explică Irina Manolescu, director executiv al Career Solutions International.

11. Transmite încredere şi determinare la întâlnirea cu recrutorul. Experienţa şi aptitudinile tale profesionale se văd încă din CV, recrutorul va urmări alte aspecte la interviul de angajare: abilităţile tale de comunicare, onestitatea, spontaneitatea şi gradul de motivare. Dacă reuşeşti să-i transmiţi angajatorului încredere, determinare şi o atitudine pozitivă, şansele te a te alege pe tine sunt foarte mari.

Sursa: cotidianul.ro