Dacă nu va lua măsuri, România se autocondamnă la subdezvoltare şi marginalizare


Vasile Puşcaş la videochatul adevarul.ro: Dacă nu va lua măsuri, România se autocondamnă la subdezvoltare şi marginalizare Invitatul lui George Rădulescu la videochatul adevarul.ro, Vasile Puşcaş, Ministru Delegat în guvernul Adrian Năstase şi fost Negociator Şef al României consideră că soluţiile pentru ieşirea din criză trebuie să vină de la Bucureşti, nu de la Bruxelles.

El a atras atenţia că "vom fi în recesiune până la jumătate lui 2011" şi a invitat tinerii să se implice atât în viaţa politică, cât şi în celelalte structuri ale societăţii pentru a pune în practică soluţiile unei economii bazate pe dezvoltate şi nu pe consum, aşa cum se întâmplă în prezent.
taguri

"Dacă nu va lua măsuri, România se autocondamnă la subdezvoltare şi marginalizare", a subliniat Vasile Puşcaş.

Fostul Negociator Şef pentru România a explicat că el a avut mereu ca slogan "eu vreau Europa la mine acasă", nu ca pe o metaforă ci ca pe un îndemn la implicare. Pe de altă parte, Vasile Puşcaş a ţinut să sublinieze că "românii sunt foarte adaptabili, ceea ce este forte bine în actualul context al mondializării, dar trebuie să avem şi continuitate" pentru a pune în practică acele proiecte care să creeze o bază reală de dezvoltare.

Curioasa : De curând fostul ambasador al Marii Britanii şi negociatorii FMI au declarat că prognozele în privinţa evoluţiei economiei făcute la Bucureşti sunt prea pesimiste. Cum comentaţi?

Vasile Puşcaş: Noi am asistat în ultimii ani la o neconcordanţă în privinţa predicţiilor, a ceea ce prognozau autorităţile noastre faţă de ce se întampla la Washington sau la Londra. Asta nu înseamnă că nu avem specialisti sau oameni capabili să facă predicţii corecte, ci că autorităţile au pierdut contactul cu realitatea. Dacă nu introduci corect datele, în conformitate cu realitatea, nu ai cum să obţii rezultate şi prognoze concludente.

Florin : Domnule Puscaş, credeţi ca gurvernul Boc ia deciziile corecte pentru ieşirea din criză?

Vasile Puşcaş: E mai puţin important ce cred eu, dar cert este că aceste decizii nu sunt nici coerente, nici la timp luate şi nici conjucturale. Se iau decizii după ureche, iar acest lucru este unul periculos. Este periculos să ieşi la televizor şi să faci afirmaţii populiste doar pentru că acestea sună bine şi distrag atenţia.

Daniel : Este majorarea TVA-ului o soluţie care va aduce bani la fondul de stat?

Majorarea TVA-ului va prelungi perioada de recesiune. În Europa sunt state care au intrat pe creştere economică.

Comisia Europeană ne avertiza încă din toamna lui 2007 că suntem în criză. România a intrat în criză odată cu celelalte state europene, la noi s-a conştientizat asta mai târziu.

O politică de suprafiscalizare nu duce la însănătoşirea financiară. Măsurile luate pe picior produc efecte negative pe termăn lung şi generează costuri imense. Acest model de dezvoltare bazat numai pe consum, nu are cum să fie unul bun. Avem nevoie de un model de economie bazată pe dezvoltare. Mie mi-ar plăcea să avem aspiraţii. Prea ne complacem. Avem nevoie de aspiraţii mai înalte şi românii le au. Cetăţenii au aspiraţii mult mai mari, dovadă e că peste 3 milionane de românilucrează în străninătate.

Sorin : Domnule Puscaş, cum credeţi că ne-am fi descurcat în criza asta dacă n-am fi făcut parte din UE? Ne ajută adeziunea noastra la Uniunea Europeana într-un mod real?

Dacă nu am fi fost în UE costurile au fi fost mult mai mari. În al doilea rând presiunile ar fi fost mult mai mari. Şi în al treilea rând, dacă nu am fi fost în UE, am fi fost o coajă de nucă pe mare care nu putea spune ne vom lega de cei care se dezvoltă acum prin contagiune. Asta înseamnă că acum nu există acum un model real de dezvoltare.

Cristian82 : Sunt în Marea Britanie. Atunci când am început să lucrez am avut la dispozitie 3 luni să anunţ autorităţile că prestez o activitate independentă ( am completat un singur formular pe care l-am trimis prin poştă). Când am trecut de la Self Employed ( PFA ) la Limited ( SRL ) mi-a luat 30 de minute să-mi înregistrez firma pe internet şi a doua zi am primit certificatul acasă. Credeţi că aplicarea acestui sistem non birocratic în Romania ar îmbunătăţi în vreun fel situatia actuală?

În România poţi să iei o măsură buună, dar dacă ea este alterată de altele din sistem nu mai valorează nimic. De aceea pun accent pe sistem. Este foarte important ca acest sistem să funcţioneze.

Ionel V : Sunt bugetar şi abia reuşesc să-mi intreţin familia de la o luna la alta. Ce o să se întâmple cu creditele noastre, o să ne ia băncile casele pentru că nu mai avem cu ce să plătim ratele.

În urmă cu aproximativ o săptămână, la Bruxelles, a fost o discuţie cu cele 9 bănci cu capital străin care acţionează în România, în care s-a discutat problema aceasta. Cred că e de vină în primul rând Guvernul care se împrumută cu dobânzi şi garanţii foarte mari. Faptul că Guvernul rezolvă contabiliceşte problema fiscală, prin împrumuturi face că băncile să nu îşi mai pună problema de autodezvoltare şi soluţii pe plan intern. Se poate constata că există două tendinţe în caul băncilor care acţionează pe piaţa din România. Băncile care au capital românesc au politici de dezvoltare la nivel naţional, cele care au capital majoritar străin s-au orientat către împrumuturi către stat.

Nicoleta89 : Un roman cheltuie mai mult de jumatate din salariu pe mancare. Cum putem supravietuii cresterii Tva-ului?

Întrebarea aceasta îmi aminteşte de un articol din NY Times în care românii erau numiţi supravieţuitori. La vremea respectivă m-am simţit jignit, acum, după 20 de ani, dau dreptate afirmaţiilor din acel editorial. Ar trebui să existe 10 priorităţi ale României, nu ale partidelor politice.

Tudor : Cand va reveni TVA la 19%?

Nici măcar nu îndrăznesc să estimez pentru că atâtea cifre se vehiculează şi de către specialiştim, şi de către nespecialişti. Există deja prea multe speculaţii pe această temă.

Dorin : Este agricultura o soluţie pentru creşterea economică în România?

Agricultura poate fi o soluţie. Mai mult chiar agricultura poate fi unul din avantajele competitive ale României, nu numai o soluţie. Sunt bani care au trebui să meargă în zona rurală pentru dezvoltarea structurilor de piaţă. Acest lucru nu se poate face doar prin politici de dezvoltare, ci trebuie ca şi de la nivel privat să existe iniţiative. Prin proiecte cu finanţare europeană s-ar putea crea aceste structuri.

George Rădulescu: Am ştiut să exploatăm poziţia lui Dacian Cioloş, negociator pe probleme de agricultură? E un avantaj enorm.

Eu am avertizat că noi trebuie să îi oferim soluţii pentru a ne ajuta şi nu să îi cream noi probleme lui Dacian Cioloş aşteptând ca el să creeze soluţii care să ne ajute.

danaila : Vorbeati de cele 5 masuri de convergenta. Care ar fi acelea?

Inflanţie, stabilitate, dezvoltare sustenabilă, problemele echilibrului între ramurile economice.

Apolitic : Domnule Profesor, în condiţiile actuale şi privind spre viitorul conturat de statul român, ce motive ar mai putea avea un tânăr să rămână în România? Eu nu reuşesc să găsesc măcar UN motiv să rămân. Deşi aş putea fi de folos aici, însă nu mai pot trăi DOAR cu speranţa că va fi mai bine peste mulţi mulţi ani.

Sunt profesor şi nu mă pot debarasa de lucrurile acestea. Când discutam cu studenţii mei despre ce ar trebui făcut, aceştia m-au întrebat de ce nu mă implic. Acum spun şi eu: implicare. Nu pasivitate, nu resemnare. Am lucrat peste 10 ani în domeniul acesta al politicilor europene şi pot spune că sunt aplicabile, nu sunt idealuri.

Apolitic : Domnule Profesor, m-aş implica, văd numai uşi închise. Teoretic e uşor şi am mai discutat asta.

Costel : Care sunt în opinia dumneavoastră primele trei defecte ale societatii româneşti?

Românii au această meteahnă, ca după ce dau cu capul de zid să ceară ajutor de afară. Aşa s-a întâmplat şi după aderarea la UE. Nu s-au luat măsuri la timp şi acum după ce am dat de greutăţi cerem ajutor de la FMI.

George Rădulescu: De ce nu sunt cheltuite fondurile puse la dispoziţie de UE?

Proiecte există, pe unele axe rata dosarelor depuse este chiar foarte mare, dar nu există interes din partea autorităţilor. Banii de la UE nu pot fi deturnaţi sub nicio formă, ei trebuie folosiţi obligatoriu în scopul în care au fost alocaţi şi în acest caz clientela politică nu poate să fie interesată. De aceea nu sunt cheltuite aceste fonduri, clasa politică nu câştigă nimic din asta. Mi-ar plăcea foarte mult că şi bugetul României să funcţioneze pe aceleaşi principii şi niciun leu să nu fie altfel cheltuit decât pentru ce a fost apobat.

Carte de vizită

Vasile Puşcaş este cadru didactic universitar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, din anul 1979. A urmat toate treptele ierarhiei universitare, de la asistent (1979-1990), la lector (1990-1993), conferenţiar (1993-1995) şi profesor (din 1995). Vasile Puşcaş este membru al Partidului Social Democrat din Romania (PSD).

În perioada decembrie 2000-decembrie 2004, Vasile Puşcaş a fost Ministru Delegat în guvernul Adrian Năstase, Negociator Şef al României cu Uniunea Europeană. Sub coordonarea sa, Delegaţia Naţională de Negociere pentru Aderarea României la Uniunea Europeană a încheiat toate capitolele de negociere până în 17 decembrie 2004, la Consiliul European de la Bruxelles. Pe baza rezultatelor negocierilor de aderare conduse de echipa lui Vasile Puşcaş, preşedintele Traian Băsescu şi primul ministru Călin Anton Popescu Tăriceanu au semnat, în 25 aprilie 2005, Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană.
Sursa: adevarul.ro