Topul ţărilor cu cele mai atractive oferte de angajare pentru români


Companiile din mai multe ţări din Europa au planuri serioase de angajare la începutul acestui an, potrivit specialiştilor în recrutare, multe dintre ofertele de joburi sunt adresate românilor. Citiţi care sunt domeniile cu cele mai multe locuri de muncă disponibile, în ce condiţii şi pe salarii se poate munci în aceste state.


1.Norvegia

Angajatorii din Norvegia sunt cei mai optimişti din Europa în ceea ce priveşte intenţiile de recrutare la început de an, iar Oslo este oraşul european cu cele mai multe oportunităţi de angajare, aproape 40% dintre firme au intenţii de recrutare, potrivit unui studiu al firmei de recrutare Manpower. Cele mai multe oferte de angajare vin din domeniile finanţe, asigurări, imobiliare şi consultanţa de business. Românii mai pot munci în Norvegia în domeniile IT şi petrol şi gaze. Alina Sletten, general manager al Noro Consulting Services, firmă de recrutare specializată în plasare de personal în ţările nordice, spune că spre deosebire de perioada precedentă, angajatorii din acestă ţară nu mai vor personal cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, ci caută colaboratori pentru proiecte de trei până la şase luni. “Pe contracte de muncă pe perioadă nedeterminată se mai angajează în prezent doar muncitorii străini care vorbesc limba ţării respective. Pentru contractele de colaborare sunt suficiente cunoştinţele avansate de limba engleză”, explică Sletten. În ceea ce priveşte salariile, acestea sunt mult mai mari decât cele oferite la noi. Inginerii pot câştiga între 4.000 şi 10.000 de euro pe platformele petroliere, specialiştii IT au venituri lunare între 4.100 şi 7.000 de euro, iar muncitorii calificaţi pot primi şi ei până la 7.000 de euro pe lună. Pentru a munci în regiunea scandinavă, candidaţii trebuie să deţină un atestat internaţional, să susţină o probă de lucru şi să fi lucrat cel puţin trei ani pe o poziţie anterioară.

Norvegia se numără printre ţările cu cele mai mici rate ale şomajului din Europa, 3,2%. Vârsta minimă de angajare în acest stat este de 18 ani, angajaţii trebuie să lucreze minimum 37,5 ore pe sâptămână şi au dreptul la 25 de zile de concediu de odihnă anual.

2.Germania

În Germania, cele mai multe locuri de muncă sunt în finanţe şi în sectorul imobiliar, sectorul hotelier, silvicultură şi comunicaţii. Potrivit site-ului Tjobs.ro, 8% dintre ofertele de joburi pentru români vin din Germania. În prezent, în această ţară sunt disponibile peste 600 de joburi, pe lângă domeniile menţionate, românii mai pot aplica pentru joburi în sectorul medical, auto, construcţii şi restaurante. Salariile variază între 600 şi 4.000 de euro, în funcţie de domeniu şi de specializare. În Germania se lucrează în medie 40 de ore pe săptămână, iar angajaţii au dreptul legal la 20 de zile de concediu de odihnă pe an. Rata şomajului în această ţară este de 7,5%.

3.Grecia

Românii mai pot aplica, în acest moment, pentru 400 de joburi în Grecia, ţară în care 14% dintre angajatori caută personal în acest început de an. Cele mai multe joburi sunt în agricultură, vânătoare, sivicultură, pescuit, dar şi în finanţe, asigurări, restaurante şi turism. Salariile variază între 600 şi 1.600 de euro pe lună, concediul este de 20 de zile pe an, iar angajaţii muncesc până la 40 de ore pe săptămână.

4.Suedia

Firmele din Suedia caută, în special muncitori calificaţi în construcţii, şoferi, personal medical, ospătari şi bucătari, dar şi IT-şti şi ingineri. Şoferii pot câştiga până la 2.500 de euro, în timp ce IT-ştii şi ingineri pot ajunge la salarii de 4.000 de euro lunar. Rata şomajului este destul de ridicată 8,9%, iar programul de lucru este de 40 de ore pe săptămână. Potrivit unui studiu realizat de British Council, Suedia este ţara europeană care îşi tratează cel mai bine imigranţii şi îi ajută cel mai mult să se integreze.

5.Franţa

În Franţa cele mai multe joburi sunt disponibile în hoteluri şi restaurante, dar şi finanţe, asigurări, real estate şi consultanţă de business. Firmele din această ţară mai caută şi medici, muncitori calificaţi şi ingineri. Medicii pot câştiga lunar peste 5.000 de euro, în timp ce salariul unui muncitor calificat poate ajunge până la 1.600 de euro. Şomajul în Franţa este de 10%, cei care vor să meargă să lucreze în această ţară ar trebui să ştie că se munceşte 35 de ore săptămânal, iar concediul de odihnă este 25 de zile pe an.

6.Austria

Şanse de angajare sunt şi în Austria, în acest moment sunt disponibile peste 100 de joburi prin intermediul TJobs. Companiile din această ţară caută personal calificat în zidărie, tinichigerie, ospătari, dar şi medici şi specialişti IT. Salariile încep de la 600 de euro şi pot depăşi 5.000 de euro lunar în cazul medicilor specialişti. În Austria se munceşte 40 de ore pe săptămână, concediul de odihnă este de 25 de zile pe an, iar rata şomajului a ajuns, în prezent, la 5,4%.

7.Elveţia

Românii mai pot munci în Elveţia, unde 10% dintre firme vor să facă angajări. Cele mai multe oportunităţi sunt în intermedieri financiare, asigurări, real estate, consultanţă de business, hoteluri şi firme de catering. În hoteluri şi restaurante românii pot câştiga până la 1.600 de euro lunar. Cele mai mari salarii pe care le pot primi românii în aceată ţară sunt în sectorul medical, medicii specialişti în cardiologie sau radiologie pot câştiga până la 5.000 de euro pe lună. În Elveţia, se lucrează 45 de ore pe săptămână, angajaţii au dreptul la 20 de zile de concediu pe an. Acest stat are una dintre cele mai scăzute rate ale şomajului, de 4.3%.

8.Polonia

În Polonia, şapte sectoare de activitate au intenţii pozitive de angajare, astfel joburi disponibile sunt în sectorul public, transport, comunicaţii, finanţe, asigurări, real estate, consultanţă de business. În prezent, oferta de joburi pentru români în Polonia vizează personal calificat în zidărie, potrivit Tjobs. Salariile pentru această categorie de personal variază între 1.000 şi 1.200 de euro pe lună. În această ţară se lucrează 40 de ore pe săptămână, numărul de zile de concediu este de 20, iar rata şomajului atinge în prezent 8,9%.

Printre ţările unde nu există şanse de angajare în prima parte a acestui an se numără, Spania, Irlanda şi Italia. În acelaşi timp, previziuni de recrutare pesimiste se înregistrează şi în rândul firmelor din Belgia, Marea Britanie, Olanda şi Ungaria.

Sursa: realitatea.net