Top 5 cele mai cautate job-uri in viitor



Cu o piata a fortei de munca instabila, specialistii in resurse umane sustin ca domeniile tehnice si economice vor continua sa angajeze cu 41% mai mult personal pana in 2016, anunta CNNMoney.



Inginer de retele in telecomunicatii


In 10 ani, postul de inginer de retelein telecomunicatii va inregistra o crestere a ofertei de 53%, fata de cele 21.000 de posturi ocupate in prezent in SUA.

Angajati initial pentru a controla si mentine furnizarea de electricitate si comunicatiile pentru companiile de telefonie si cablu, acum inginerii de retele sunt ofertati pentru gestionarea Wi-Fi, a largirilor de banda si pentru alte noi tehnologii. In plus, industria telecom tinde sa isi ecologizeze procesele, asa incat inginerii in retelistica vor trebui sa construiasca o infrastructura adaptata noilor produse.

Consilier financiar personal


Numarul locurilor de munca pentru consilieri financiari particulari (personal business advisor) va creste cu peste 40% pana in 2016, la 28.000 de angajati in SUA.

Job-ul de consilier financiar personal a crescut datorita pensionarii generatiei intrate pe piata fortei de munca in anii ’60, care in actuala criza economica vor sa isi managerieze cat mai chibzuit agoniseala, dar si datorita generatiei tinere, care vrea sa isi gestioneze cat mai bine fondul de pensii si economiile.

“Cand companiile asiguratoare au fost puse la pamant de criza, oamenii s-au vazut nevoiti sa ia o decizie importanta, aceea de a avea singuri grija de banii investiti si de pensii”, sustine Richard Salman, presedintele Asociatiei de Planificare Financiara (Financial Planning Association).

Medic veterinar

In conditiile in care numarul proprietarilor de animale a crescut cu 17% in ultimii 10 ani, medicii veterinari sunt din ce in ce mai solicitati. Specialistii in resurse umane se asteapta chiar la o oferta de locuri de munca cu 35% mai generoasa decat in prezent, cand meseria e practicata de peste 68.000 de specialisti pe teritoriul Americii de Nord.

In plus, medicina veterinara a produs ecouri in medicina umana, animalele fiind testate primele pentru medicamente impotriva cancerului sau a altor boli larg raspandite.

Analist financiar senior

Indiferent de mediul economic, investitorii si business-urile trebuie sa isi plaseze banii intr-un loc sigur, iar analistii financiari sunt cei care analizeaza gradul de risc al investitiilor.

Specialistii in resurse umane se asteapta la o crestere a numarului de recrutari in acest segment, estimand un numar total de angajati de 167.000 pana in 2016, cu 34% mai mult decat in prezent.

“Analistii vor beneficia de si mai multa atentie, mai ales in urma dezechilibrului economic”, afirma Bob Johnson, director al CFA Institute.

Business Analist, IT

Desi un numar de 125.000 de angajati sunt incadrati in organigrama pe functia de business analist IT, cererea este in crestere, anul 2016 aducand inca 29% mai multi specialisti in piata.

Un business analist IT are grija ca angajatorul sau sa utilizeze tehnologia potrivita, la cele mai mici costuri. In trecut, acest post era externalizat companiilor de profil, insa, datorita nevoilor recente ale companiilor, acesti specialisti isi gasesc loc pe statele de plata ale fiecarei organizatii.

sursa: wall-street.ro