Relocarea – o solutie cu doua taisuri


In situatia in care rata somajului continua sa creasca in ciuda slabei reveniri economice din SUA, cei ramasi fara un loc de munca se gandesc serios la optiunea relocarii intr-o zona in care gasesc o oferta diversificata de job-uri, potrivit Wall Street Journal.


Consilierii in cariera sugereaza clientilor sa aleaga cu atentie zona geografica si economica in care doresc sa se relocheze. Mai mult, viitorii relocati trebuie sa se asigure ca vor putea efectua o schimbare de cariera in zona respectiva, daca nu gasesc job-ul la care aspira.

“Chiar daca au o nevoie disperata de o slujba, cei in cautarea unui loc de munca ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa aleaga sa se relocheze”, considera John Challenger, CEO al companiei de outplacement Challenger, Gray & Christmas.

De obicei, companiile ofera un pachet standard pentru relocare, asigurand transportul angajatului si al familiei sau plata chiriei pana la cumpararea de catre angajat a unei locuinte. Insa Challenger isi sfatuieste clientii sa negocieze un pachet de relocare cat mai aplicat pe nevoile lor, inainte sa inceapa operatiunile explicite de relocare.

“Asigurati-va ca ati inteles exact conditiile de relocare. Este foarte important ca noii angajati sa stie ce suma se acorda pentru chirie, pentru cat timp si pentru ce tip de transport (tren sau avion) are gratuitate”, sustine Rich McClure, presedintele UniGroup.

McClure a declarat ca, in recesiune, companiile adopta o noua metoda de economisire, defavorabila insa proaspetilor relocati. Anumite organizatii au in proprietate locuinte destinate relocatilor, pentru care acestia platesc chirii mai mici decat nivelul pietei. Insa, in recesiune, companiile inghesuie mai multi angajati relocati in acelasi spatiu, reducand la minimum pachetele destinate platii chiriei.

Consilierii in cariera sustin insa ca angajatii relocati nu se gandesc de doua ori la conditiile impuse de angajator, la pachetul mic de relocare raportat la cheltuieli, acestia acceptand aproape orice pentru a avea o slujba. “Oamenii actioneaza impulsiv si, in prima instanta, sunt gata sa semneze orice. Nu este gresit sa accepti o oferta in alta regiune, insa acesti angajati trebuie sa inteleaga ce schimbari la nivel de cost al vietii presupune o astfel de mutare”, considera Deb Bailey, coach in New Jersey.

Pe de alta parte, recruiterii sustin ca relocatii sunt de obicei persoane care se muta in interiorul companiei, pe un post superior, in alt oras. “Putini dintre cei care sunt someri de mai bine de jumatate de an isi vor gasi de munca prin relocare. Acestia ar trebui sa se gandeasca foarte atent cand decid sa schimbe orasele. Daca noul job nu li se potriveste, nu mai au cale de intoarcere”, sustin recruiterii.

Sursa: Wall Street Jurnal