Doar 10% din CV-urile primite de recrutori trec testul


Numărul CV-urilor primite de firmele de recrutare s-a dublat comparativ cu anul trecut, cu toate acestea, doar 10-20% corespund cu profilul postului pentru care s-a aplicat, spun specialiştii în recrutare.

În condiţiile în care deficitul de locuri de muncă de pe piaţă se adânceşte, iar numărul şomerilor este în creştere, tot mai mulţi dintre cei care îşi caută un job trimit CV-uri la întâmplare, în speranţa că vor avea mai multe şanse de succes.

În realitate, CV-urile balast, cele care nu au nicio legătură cu postul vacant, nu fac decât să îngreuneze munca recrutorilor şi să scadă şansele candidaţilor de a obţine un loc de muncă. “A crescut cu cel puţin 60% numărul aplicaţiilor pentru toate posturile vacante, cele mai multe fiind pe vânzări. De regulă, cel puţin 80% dintre acestea nu au legătură cu postul solicitat, asta în cazuri fericite, dar sunt cazuri când porcentajul este de 90%, ceea ce îngreunează enorm procesul de selecţie”, spune Florin Ochiană, HR operations manager la Lugera.Criza nu a schimbat fundamental criteriile de recrutare, dar a schimbat polul de putere: s-a trecut de la un anjagat aflat pe poziţie de putere, care se afla în situaţia de a-şi impune condiţiile ca urmare a crizei de personal de pe piaţă, la un angajat care nu mai are de unde să aleagă şi este pus în situaţia de a face compromisuri.

“Din păcate, pot spune că a crescut numărul celor care aplică aleatoriu la diferite posturi, chiar dacă nu au calificările necesare sau chiar dacă au calificări ori funcţii superioare postului pentru care îşi depun candidatura. Referitor la acestea, deşi numărul celor care aplică a crescut, apreciez că numărul CV-urilor care pot fi procesate este aproximativ acelaşi ca în perioada anterioară”, spune Gabriel Gătejoiu, business de velopment manager al Professional.

În acest moment, spune Ionela Pantea, permanent placement consultant al Manpower, cele mai multe CV-uri vin pentru joburile din vânzări (la toate nivelurile de carieră), FMCG, auto, amenajări interioare/construcţii, farmaceutic. “Comparativ cu perioada anterioară crizei, creşterea cantitativă este de aproximativ 50%, în timp ce creşterea calitativă nu este semnificativă”, spune reprezentanta Manpower.

Potrivit specialistului în resurse umane Mădălina Bălan, numărul celor care aplică fără a ţine cont de cerinţele jobului respectiv este din ce în ce mai mare, iar cu cât jobul este mai puţin specializat, cu atât numărul CV-urilor care sunt trimise la întâmplare creşte. Şi în cazul unei companii de executive search creşterea aplicaţiilor este similară. “Pentru noi, numărul de CV-uri care sunt primite nesolicitat a fost întotdeauna mare, în jur de 50 săptămânal. Anul acesta, însă, cred că numărul lor s-a dublat”, spune Mădălina Uceanu, executive director al Aims România.

De obicei, adaugă aceasta, în etapa intervievării, a abordării directe, intră cel puţin 12-15 persoane pentru fiecare poziţie în parte, în timp, lista finală conţine trei-cinci profile considerate cele mai potrivite, care au motivaţia corespunzătoare pentru proiectul derulat. Pe site-urile de recrutare, ritmul de actualizare a CV-urilor a crescut cu peste 50% faţă de anul trecut, iar numărul de CV-uri nou-create, cu aproximativ 30%. În acelaşi timp a crescut semnificativ şi numărul celor care îşi trimit CV-ul direct către companii, fără a mai apela la site-uri sau firme de recrutare. Potrivit specialiştilor în resurse umane, pe adresa departamentelor de HR vin zilnic zeci de CV-uri, mulţi dintre cei care îşi caută un job trimit CV-uri către companii, chiar dacă acestea nu au intenţii de recrutare sau posturi vacante.

Recrutare

>Procentajul CV-urilor trimise la întâmplare către firmele de recrutare poate ajunge până la 90%
>Mulţi dintre cei care îşi caută un job trimit CV-uri către companii, chiar dacă acestea nu au posturi vacante
>Numărul de CV-uri nou-create au crescut cu aproximativ 30% în 2009

Sursa: standard.ro