Cum ratezi un interviu de angajare


Prezentarea cu intarziere, chiar si de cateva minute, la interviu, aducerea in discutie a nemultumirilor de la fostul loc de munca sau explicitarea cu documente a proiectelor derulate pentru angajatorii anteriori reprezinta cele mai frecvente greseli facute de candidatii care isi cauta un job, conform unui studiu realizat de compania Consolidater Container Co.



Desi un telefon de la un recruiter pentru invitatia la o discutie despre un potential job pare in aceste vremuri o sansa greu de obtinut, majoritatea candidatilor fac greseli impardonabile odata ajunsi fata in fata cu recruiter-ul.

Astfel, 62% dintre recruiterii respondenti la studiu afirma ca intarzierea la interviu reprezinta cea mai des intalnita greseala. “Daca am stabilit o intalnire la ora 10 dimineata, iar candidatul nu se prezinta sau intarzie chiar si 15-20 minute fara sa anunte, atunci marchez acel CV in baza de date”, sustine Sfister, recruiter.

Alti 36% dintre recruiteri sustin ca divulgarea de informatii confidentiale de la fostul loc de munca sau exprimarea nemultumirilor fata de fostul sef exclud un candidat de pe lista viitorilor angajati.

„Oamenii devin din ce in ce mai agresivi. De cele mai multe ori nu isi dau seama ca acest tip de comportament este daunator pentru ei si pentru cariera lor”, spune Julie Loubaton, director de recrutare si management al talentelor din firma Cossolidated Container din Atlanta.

Specialistii in recrutare ofera candidatilor cateva sfaturi simple:

1. Inainte de a se prezenta la interviu, candidatul trebuie sa stabileasca clar motivele si atuurile care il recomanda. Acesta va evita sa fac referire la fostul angajator si va incerca sa isi reorienteze raspunsul catre cunostintele dobandite la vechea slujba.

2. O strangere ferma de mana poate semnaliza incredere in sine si disponibilitate pentru locul de munca, afirma Wendy Alfus Rothman, presedintele firmei new-yorkeze de executive coaching Wenroth Consulting. Aceasta recomanda calmul, mentinerea unei tonalitati calde si calme in raspunsurile care ar trebui sa fie cuprinzatoare, dar la obiect.

3. Candidatul trebuie sa renunte la pozitia disponibilizatului care isi cauta orice fel de loc de munca, invocand neintelegerile si dificultatile de la job-urile anterioare. Daca acesta a fost recent concediat, in loc sa prezinte lamentari ale situatiei sale financiare, ar putea plusa prin exemple de actiuni prin care incearca sa-si depaseasca greutatile.

4. Daca este posibil, aflati numele firmei angajatoare si incercati sa va informati temeinic cu privire la mediul organizational, serviciile si produsele pe care le ofera.

Sursa: Yahoo! Finance