Ce greşeli din CV te ţin departe de angajatori


CV-urile încărcate, lipsite de personalitate, dezordonate, care conţin greşeli gramaticale sau fotografii ale candidaţilor în ipostaze lejere riscă să fie respinse de recrutori în prima fază de selecţie a candidaţilor la un nou loc de muncă. Un CV este, cu siguranţă, respins dacă experienţa nu corespunde locului de muncă pentru care se aplică sau dacă se observă că persoana a schimbat într-un timp scurt mai multe locuri de muncă.

În actualul context economic, în care numărul şomerilor creşte pe zi ce trece, iar companiile au îngheţat angajările pentru majoritatea posturilor, recrutorii se confruntă cu o creştere de cel puţin 50% a numărului de CV-uri primite comparativ cu anul trecut, fără însă ca, în acelaşi timp, să crească şi calitatea celor care le trimit. În acest moment, spune Ionela Pantea, permanent placement consultant al Manpower, cele mai multe CV-uri vin pentru joburile din vânzări (la toate nivelurile de carieră), FMCG, auto, amenajări interioare/construcţii, farmaceutic. “Comparativ cu perioada anterioară crizei, creşterea cantitativă este de aproximativ 50%, în timp ce creşterea calitativă nu este semnificativă”, spune reprezentanta Manpower.

În afara proceselor de executive search, de căutare directă sau de recrutare prin networking, celelalte selecţii presupun procese de recrutare în care rolul CV-ului este esenţial, spune Gabriel Gătejoiu, business development manager al Professional.

Pentru orice post există criterii specifice de selecţie a CV-urior, care corespund coordonatelor postului aflat în selecţie. Spre exemplu, în cazul unui post de secretară, cunoaşterea limbii engleze este un criteriu important. “Multe persoane uită că, în primul rând, CV-ul te reprezintă pe tine ca persoană şi este primul pas în demersul de «marketing personal» pe care îl faci atunci când doreşti să găseşti un alt loc de muncă”, spune reprezentantul Professional.

În principiu, un CV ar trebui să conţină un obiectiv de carieră, experienţa relevantă (responsabilităţi şi realizări), recomandări, aptitudini speciale şi abilităţi, informaţii despre cunoaşterea limbilor străine. “Un CV care riscă să fie respins din start este acela care arată instabilitatea la locul de muncă (schimbări frecvente ale locului de muncă), dacă la experienţă candidatul nu a făcut altceva decât să copieze responsabilităţile din fişa postului, dacă este foarte încărcat, depersonalizat şi nu oferă o fluiditate a citirii. Deloc apreciate sunt şi greşelile de ortografie sau fotografiile într-o ţinută lejeră”, spune Ionela Pantea. Pentru a fi reţinut de recrutor, un CV trebuie să atragă atenţia - acesta trebuie să sublinieze realizările şi competenţele persoanei, nu să descrie generic jobul pe care aceasta l-a ocupat. “Poate descrie cu succes dimensiunea companiei şi care a fost nivelul de responsabilitate şi aria de impact a jobului, aceste zone fiind diferite de la o companie la alta în funcţie de modelul de business”, spune Mădălina Uceanu, executive director al Aims România.

În cazul poziţiilor de management, CV-ul devine şi mai important. “Este destul de frecvent întâlnit CV-ul realizat pe un format tip site joburi, chiar şi pentru nivelul acesta de experienţă. Este ca şi cum logoul cărţii noastre de vizită este acelaşi cu al altor câteva sute, şi cred că mulţi dintre cei care îşi trimit un asemenea CV standardizat nu realizează acest lucru. Probabil dacă s-ar pune problema designului cărţii de vizită ar acorda mai multă atenţie, aşa cum ar trebui să se întâmple şi în cazul CV-ului”, spune Uceanu.

Câte CV-uri rămân după prima triere? Depinde de postul solicitat şi de criteriile de selecţie. Spre exemplu, spune Florin Ochiană, în cazul unui post din distribuţie, la departamentul de vânzări, din 700 de aplicaţii primite doar nouă sunt validate conform fişei postului, patru sunt validate după interviuri şi doi candidaţi sunt, la final, văzuţi de client.

Cum arată un CV bun

CV-ul ar trebui să reprezinte un element important al brandului individual. El reflectă personalitatea candidatului, îl reprezintă

>să aibă o structură clară, informaţiile pe care le conţine să fie uşor de urmărit
>să conţină doar informaţiile esenţiale, relevante, care să fie scrise concis. Ideal este ca CV-ul să nu aibă mai mult de două pagini
>să nu fie scris cu mai multe tipuri de fonturi, casete, îngroşări sau diferite forme de text şi linii. Trebuie să fie scris cu un font uşor de citit, iar informaţiile să fie aliniate
informaţiile pe care le conţină să fie reale
>să conţină un obiectiv realist şi nu un slogan sau obiective lipsite de conţinut copiate de la alte persoane
>să fie atent tehnoredactat
>să conţină date de contact corecte

Sursa: standard.ro