Adevarul despre minciuna in cadrul interviului de angajare


Spunand tot adevarul despre tine la un interviu pentru un post ar putea sa insemne pierderea unei oportunitati de angajare in favoarea unui alt candidat. Alternativa la aceasta – a minti despre calificarile tale, nivelul studiilor, sau experienta pentru un castig ce se doreste a fi pe termen lung, se va intoarce in mod inevitabil impotriva ta si te va bantui in cariera.

Totusi, care sunt zonele gri, in care o usoara infrumusetare te-ar putea ajuta foarte mult in a reusi sa castigi un post.

« Eu sunt pentru infrumusetare », spune bloggerul si consultantul Nicole Williams, autoarea unei carti de succes intitulata : « Fata in top : Ghidul tau pentru catre o cariera de succes ». « In acelasi timp, trebuie sa fii constiient de riscurile la care te expui si sa o faci foarte atent »

Iata 6 zone pe care le poti imbunatati fara sa ai momente de Pinochio in timpul unui interviu sau si mai rau dupa ce te-ai angajat.

Care este salariul tau actual?

Julie Jansen, coacher de cariera si autorul cartii “Nu stiu ce vreau dar stiu ca nu este asta” spune ca raspunsul la intrebarea : « Cat castigati in prezent ?» este « minciuna nr.1 » pentru majoritatea celor ce cauta sa se angajeze. « recomand clientilor mei sa nu minta in legatura cu salariile pe care le au ».

In schimb, Jansen recomanda participantilor la interviuri sa spuna recruiterilor valoarea intregului pachet de beneficii pe care il au– incluzand salariul, prima de vacanta si alte beneficii – si sa ceara o crestere procentuala a acestuia.

Cum sa te descurci cu prezentarea titulaturii postului

Conform ziaristei specializata in resurse umane - Alexandra Levit, este in regula sa exagereti putin in ceea ce priveste titulatua postului tau daca responsabilitatile avute solicitau un efort mai mare si erau mai numeroase decat implica titulatura postului.

“De nenumarate ori titulatura posturilor nu spune intreaga poveste”, spune Levit, autor si al cartii “Ei nu te invata despre corporatii in facultate: Un ghid de douazeci si ceva catre lumea afacerilor” . “Iti poti roti putin titulatura ca sa reflecte ceea ce ai facut cu adevarat”

De dragul unei industrii

Sa te prefaci ca esti interesat de un domeniu anume, de o industrie anume, este preferabil decat sa-i transmiti recruiterului ca esti disperat pentru orice job care ti-se ofera.

“Cred ca este acceptabil sa minti cu privire la faptul ca esti pasionat o industrie anume”, Jansen continua si spune ca “ Nimeni nu s-a nascut cu pasiunea productiei industriale”

Pe cine cunosti

Spune nume de persone influente, cunoscute in domeniul, aria de activitate, daca intr-adevar te-ai intalnit sau ai interactionat cu ele.

“Indiferent de nivelul de apropiere cu o persoana cunoscuta sa nu exagerezi spunand ca: [numele unei persoane cunoscuta] este unul dintre prietenii mei cei mai buni cu toate ca realitatea nu este chiar asa, deoarece toate aceste lucruri se pot afla”, spune Levit.

Concediat sau plecat cu demisie?

Daca ai fost concediat de la ultimul loc de munca, fii cinstit si spune acest lucru daca ti se cere. Incearca apoi sa refocusezi discutia pe viitorul tau la noul loc de munca.

Levit spune ca: “Ar trebui ca imediat sa schimbi subiectul intr-unul pozitiv spunand ca esti interesat de o noua provocare”

Nu este timpul pentru lacrimi

Chiar daca un post pentru care aplici ti-se pare prea dificil si solicitant d.p.d.v. profesional, necesitand o pregatire speciala, sa nu ai dubii in ceea ce priveste abilitatile tale de a duce lucrurile la bun sfarsit.

“Poti sa-ti inchipui pe cineva spunand ca este speriat?” spune Williams si continua:” Acesta ar putea fi adevarul, dar nu se doreste sa fie auzit la un interviu. Mergi la un terapist sau fa-ti un prieten – seful tau nu-ti este prieten”

Sursa: Robert DiGiacomo, Yahoo! HotJobs