Ti ai parasit vechiul loc de munca. Ce faci acum?



Parasirea unui loc de munca fara sa  ai altul  la indemana, te face sa  inaintezi pe nisipuri miscatoare chiar daca esti constient de justetea deciziei tale. De fapt nu inaintezi pe pamant ci "te afli in aer". Aceasta situatie care la inceput ti-a crescut adrenalina si te-a speriat in acelasi timp, iti poate ghida  simturile spre extreme, fie ele pozitive sau negative. Pana la un anumit nivel, nu poti evita aceste sentimente, esti om pana la urma. Dar din perspectiva deciziei mele de a-mi da demisia intr-un final, anul trecut, am  ajuns la niste concluzii pe care le veti gasi folositoare care sa sa te aduca cu picioarele pe pamant.

1. Acordati timp pentru ati limpezii gandurile, a analiza noi posibilitati, pentru a reusi sa-ti dai seama ce se intampla cu tine. Vei fi tentat sa alegi primul job care ti se ofera de dragul unei sigurante personale sau pentru ca "noile pasuni" ti se par mai verzi decat cele pe care le-ai parasit. Alegand in graba un nou loc de munca va face ca mancarimea care te-a determinat sa parasesti vechiul loc de munca sa reapara. Pe de alta parte alegand sa stai prea mult departe de un loc de munca, deoarece nimic nu parea a fi perfect pentru tine, poate avea un farmec inselator. Nu permite ca da-ul sa devina imposibil si locul lui sa fie luat de nu-ul ce ti face placere. Pana la urma mancarimile scarpinate prea des duc la sangerari.

2. Incearca multe lucruri noi. Dupa ce ti-ai dat demisia, acorda-ti luxul de a experimenta profesional si personal. Constrangerile financiare trebuie tratate cu atentie, bineinteles, dar unele din experientele tale pot lua forma unor job-uri part-time sau pe termen scurt in domenii pe care care nu le-ai explorat niciodata. Fi curajos si spune da unor lucruri care nu te angajeaza pe termen lung. Este chiar sanatos sa iti stabilesti o noua rutina imediat ce ti-ai parasit locul de munca, rutina ce consta in noi activitati ce promit dar nu te leaga pe termen lung.


3.Nu-ti glorifica decizia luata. Hiperbolizarea noii tale libertati, exprimata lumii sau doar in capul tau, nu poate dura la nesfarsit. Noile tale posibilitati sunt numeroase dar nu nelimitate. Vorbind si gandind in termeni ce nu reflecta realitatea tepregateste pentru o eventuala dezamagire, poate chiar o prabusire.

4.Pastreaza-ti vechile legaturi. O cale foarte simpla de ati pune in perspectiva decizia este de a pastra contactul cu vechiul loc de munca. Pastrarea acestui contact poate lua o varitate de forme, incluzand aici legaturile sociale cu vechii colegi de munca sau poate chair un contract de freelancer cu locul de munca anterior. Bine-inteles, ai nevoie de o distanta, cel putin la inceput, dar este important sa-ti respecti vechiul loc de munca ca si parte a trecutului tau. Conturandu-te din cel ce ai fost, te ajuta sa-ti creezi noua forma, si de asemenea va permite persoanelor noi cu care vei veni in contact sa ti aprecieze mai bine ceea ce ai de oferit. Instinctul initial este de a rupe toate relatiile dar aceasta reactie pierde din vedere valoarea continuitatii. Aceasta pierdere din vedere poate crea mai multe limite decat oportunitati.


Ati reusit sa ajungeti pana la nori dar totusi sa ramaneti cu picioarele bine fixate in pamant dupa o decizie ce-ti poate schimba viata cum este cea legata de parasirea locului de munca sau altceva?

Sursa: blogs.harvardbusiness.org