PwC, L’Oréal, Google sau Microsoft, companiile la care vor sa lucreze studentii din universitatile europene


Compania de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), producatorul de cosmetice L'Oréal, proprietarul celui mai mare motor de cautare din lume - Google si producatorul de software Microsoft sunt companiile la care si-ar dori sa lucreze cei mai multi studenti din Europa, arata rezultatele celui mai recent studiu realizat de institutul german de cercetare Trendence. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 196.000 de studenti din 779 de universitati prezente in 22 de tari, iar raspunsurile celor chestionati au fost clasificate in functie de domeniul studiat in facultate, respectiv afaceri sau inginerie. Astfel, institutul german a realizat doua clasamente, unul al angajatorilor preferati de cei 67.500 de studenti de la facultatile de afaceri si unul al celor 74.500 de respondenti care invata in facultatile de inginerie.

Studentii de la facultatile de afaceri si-ar dori sa lucreze in cadrul firmelor de audit si consultanta din Big Four (PwC,Ernst & Young, KPMG si Deloitte), in cadrul companiei de cosmetice L'Oréal sau in cadrul producatorului de bunuri de lux LVMH. Desi sunt cunoscute pentru faptul ca si-au dezvoltat puternic brandul de angajator, firmele de audit si consultanta considera ca este destul de dificil sa se promoveze in randul potentialilor candidati, pentru ca nu produc nimic tangibil.

"Toti angajatorii din sectorul ingineriei au un lucru in comun: brandul produselor si brandul de angajator sunt inseparabile. Visul multor viitori ingineri si specialisti in IT este, fara indoiala, de a avea o influenta majora in dezvoltarea de noi produse la IBM, Microsoft sau Siemens", sustine Oliver Viel, director in cadrul departamentului Costumer Relations in cadrul institutului Trendence. Cei care studiaza acum domeniul afacerilor si-ar dori sa-si inceapa cariera si in companii din sectorul IT - nu numai de consultanta - precum Apple, Google sau Microsoft, acestea aflandu-se in topul primilor zece angajatori preferati de studentii facultatilor de business.

Pe de alta parte, cei care studiaza in acest moment in facultati de inginerie pun pe primele locuri in topul angajatorilor preferati companii precum Google, Microsoft, Apple sau IBM, insa o mare parte si-ar dori sa se angajeze dupa absolvire si in cadrul producatorului auto BMW Group, Siemens, Nokia sau Cisco Systems. Totusi, Nokia, liderul mondial in productia de telefoane mobile, si Adidas, producatorul german de textile si imbracaminte, sunt firmele care au suferit cea mai mare pierdere in topul angajatorilor la care si-ar dori sa lucreze studentii. Daca in editia din 2008, in clasamentul realizat in randul studentilor de business, companiile au obtinut locurile 7, respectiv 10, in top, rezultatele de anul acesta arata un declin al acestora pana pe pozitiile 21, respectiv 18. Nokia este in acest an pe locul 9 in ceea ce priveste preferintele in randul studentilor de la facultatile de inginerie.

Studentii din Danemarca vor 4.500 de euro/ luna la primul job

Sondajul realizat de Institutul Trendence arata ca studentii europeni care invata in facultati de afaceri se asteapta sa primeasca un salariu mediu 2.000 de euro/ luna, iar cei care studiaza ingineria vor un venit de pana la 2.200 de euro lunar, la primul job dupa absolvire. Studentii la facultatile de inginerie din Danemarca solicita cele mai mari salarii din Europa dupa absolvire, asteptarile lor salariale ajungand pana la 4.500 de euro/ luna pentru primul loc de munca.

Elvetienii sunt lideri in ceea ce priveste salariile pe care le asteapta la inceputul carierei, de pana la 4.160 de euro/ luna. La polul opus se situeaza insa studentii romani din facultatile de afaceri, care vor cele mai mici salarii din Europa, de 780 de euro pe luna, mult sub media europeana, care ajunge pana la un venit lunar asteptat de 2.000 de euro. Cu toate acestea, un salariu de de 700 de euro este cel putin nerealist in contextul actual de piata, in conditiile in care nu se mai fac angajari, iar nivelul salariilor de intrare in companii a scazut foarte mult


Sursa: profesiionline.ro